pondělí 6. listopadu 2023

Hodnotím plemena koní část 2.

 Tady Bleska. 

Já popravdě ani nevím, kolik bude mít tohle částí, ale chce se mi prokrastinovat, protože mě nebaví se učit fyziologii. Tady máte odkaz na první část. A upozornění, že mám všechny koně stejně ráda a žádným z nich neopovrhuji a je to jenom vtip (ale některé mám holt raději).

1. Irský tinker - 10/10

Abych nezačala tak černě jako minule, tak tohle je naprosto pop*či plemeno, a to nejen proto, že je Feruška chová na Howrse. Jsou strašně krásní, správně chonky, rostou jim vousy, mají zajímavé barvy když se genetika rozhodně být štědrá, a nemusí být ani tak vysocí, což je pro nás lidi co nemají ani metr šedesát docela důležité. Protože já se chci cítit důležitě, že řídím tažného koně, ale v momentu, kdy to zvíře měří v kohoutku víc jak já, tak to pro mě začíná být problém.










2. Německý jezdecký pony - 3/10

A nyní by mohl započít můj rant na holčičky z bohatých rodin co si koupí prvního koně a první sedlo a pak se k vám chovají jak k podkoním, protože vy ty peníze holt nemáte a musíte si to ježdění odpracovat. Ale svoji zahořklost si tu budu raději ventilovat až se odstěhuji ze Zlínského kraje, aby si to náhodou někdo nespojil se sebou. Každopádně - vypadá to jako malý teplokrevník, je to drahé, a v momentu, kdy vážíte víc, jak třicet kilo, je to sekačka na trávu.










3. Appaloosa - 11/10

Je to westernové plemeno, takže opět budu neobjektivně vychvalovat, duh. A je mi jedno, že má vidět bělmo a že má řídké žíně a tohle všechno, před narozením je vždycky jako kinder vajíčko (pokud vím, tak dodnes se dědičnost jejich zbarvení úplně neprozkoumala?) a je trippy. Miluju matku přírodu za to, co dokázala vyčarovat za barvičky. 










4. Knabstrupský kůň - 8/10

Jo, je to teplokrevník a ty úplně nemusím, nicméně - vypadá elegantně a má appaloosí zbarvení. Takže taková pastva pro oči takzvaně. Hlavně se mi jako malé líbil ten příběh o nich, že matka prvních knabstrupských koníků byla doslova vykoupená z jatek. To mě chytlo za srdíčko.











5. Hucul - -10/10

Ano, je to opravdu v záporných číslech, protože k tomuto zplozenci pekla se nehodlám dále vyjadřovat. To je reálně jediný kůň, co se mnou i po sedmi letech jezdectví prorazil plot. Ačkoliv koně fyzicky nejsou schopni být zlomyslní, protože na to mají příliš málo vyvinutý frontální lalok (zdravím průměrné milovníky koní, co seřežou zvíře za zvířecí chování, posílám otrávené pusinky a doufám, že jednou schytáte kopyto do žeber <3) - tak věřím, že jo, tito jsou tohoto chování prostě schopní.










6. Marwari - 9/10
Ah yes, baví mě dělat tuhle encyklopedii plemen koní. Zbožňuju tyto ušaté indické koníky, můj vnitřní hippík z nich má hroznou radost vždy, když je někde vidí vyfocené. Reálně mi je líto, že se nechovají v Česku - nebo o tom aspoň nevím. 

 








7. KWPN - 7/10

Na teplokrevníka je fakt krásný. To je reálně jediný teplokrevník, kterého bych třeba zvážila. Aji mrkev bych mu dala za to, jak je krásný. Nic víc k nim říct nemůžu, protože drezura mě nebaví a parkuru nefandím.








8. Trakénský kůň - 2/10

Bod za to, že je kůň. Druhý je nevím za co. Zase jim nechci křivdit, třeba jsou fajn a spolehliví a tak, ale mně prostě přijdou jenom jako basic bitches, co dobře skáčou.










9. Americký miniaturní kůň - 1/10

Když řekli "malé koníky ľúbí Boh", nepocítila jsem. Jo, jsou možná barevní a roztomilí, ale mají tunu zdravotních problémů a prostě nevím, ovce jsou třeba efektivnější ve spásání trávy. A taky se většinu času tváří jako viktoriánské dítě umírající na černý kašel.










10. Lipicán - 6/10

Jo, tomuto výrazně pomohlo že je správně nabúchaný. Kdybych byla princezna, tak bych ho třeba brala. Nic moc mi neříká, ale jistě si zaslouží lásku.



Žádné komentáře:

Okomentovat